top of page
banner back.jpg
land_edited.png
IN ACTIE VOOR
OEKRAINE.png

Nieuw seizoen

Al onze gasten zijn verhuisd. De familie is onlangs verhuisd naar de Prins Constantijnweg (de opvanglocatie waar ook de Oekraïnse gasten wonen van onze groep). De oudere dame is veilig aangekomen bij haar familie in Polen. 

Een nieuw seizoen voor een ieder!

Gebed blijft nodig voor de mensen uit Oekraïne. Er is veel verdriet en zorg over de thuissituatie van familie en vrienden.

Vorig jaar hebben we gebedskaarten uitgedeeld. Wil je meer weten over de situatie van de persoon waarvoor je bidt, laat ons dit dan weten. Zo blijven we met elkaar verbonden in gebed. 

Vrijdag 2 juni heeft een mooie, enthousiaste groep mensen het souterrain van ons kerkgebouw opgeruimd. Alle zalen zijn nu leeg en alle overbodige meubels gedemonteerd. Ons geweldige schoonmaak team heeft de boenmachine over de vloeren gehaald. Deze is weer schoon en glimmend. 

We hebben nog niet alle klussen op onze lijst afgevinkt. Er moeten nog wat spullen worden uitgezocht, schoongemaakt en de buitenkeuken moet nog worden weggehaald en afgevoerd. 

Mocht je de komende weken tijd vrij hebben kun je altijd onze koster benaderen en je helpende hand aanbieden. Je kunt ook een mail sturen naar oekraine@komenzie.nl 

We zien met elkaar uit naar de start van het nieuwe seizoen.

 

Samen schoonmaken

Komende week zullen de laatste Oekraïense gasten verhuizen.

Alle zalen in ons souterrain van de kerk zijn dan weer beschikbaar voor gemeenteactiviteiten.

Er moet nog wel een klus geklaard worden: vrijdag 2 juni gaan we de zalen leegruimen van overbodig meubilair.

We zullen gaan schrobben en dweilen zodat de zalen er weer spik en span uitzien. Ook het buitenterrein zullen we aanpakken. 

Wie heeft vrijdag 2 juni tijd om samen deze klus te klaren?  

Het harde werken wordt beloond met koffie, thee en lunch.

 

We maken er een productief gezellige dag van! We starten vanaf 9:00uur en zoeken de volgende vrijwilligers:

  • vrijwilligers om meubels te demonteren (neem je gereedschap mee)

  • vrijwilligers om te sjouwen

  • vrijwilligers om schoon te maken

  • vrijwilligers om te verven 

  • vrijwilliger(s) met auto en trekhaak om aanhanger te rijden

  • vrijwilligers voor de tuin en buitenruimte

  • vrijwiligers om lunch, koffie en thee te maken

Geef je op via oekraine@komenzie.nl of via info@komenzie.nl

Kijk nog eens terug op de pagina Voorbereidingen (https://www.komenzie.nl/oekraine).

Samen met jullie hulp hebben we dit project opgestart. Dankjewel dat je dit project ook met ons wilt afsluiten.

Tot vrijdag 2 juni!

 

Gelukwensen

Wat fantastisch dat we goede huisvesting hebben gevonden voor onze Oekraïense gasten. Onze groep kan bij elkaar blijven en is verhuisd naar een locatie in Rotterdam Prins Alexander. Iedere familie heeft zijn eigen kamer verdeeld over twee panden die naast elkaar liggen. Onze gasten zullen ook nieuwe Oekraïense vluchtelingen ontmoeten. De gebouwen bieden namelijk ruimte aan ongeveer 100 Oekraïners. Vooral stellen, kleine gezinnen en enkele alleenstaanden zullen op deze locatie worden opgevangen. Voor een aantal mensen zullen we nog betrokken blijven voor het regelen van medische zorg en blijven we voorlopig ook nog aanspreekpunt, namens ouder en kind, op de scholen. Een ieder vindt het spannend om te verhuizen. Hoewel afscheid nemen niet gemakkelijk is, is er ook weer geluk op hun nieuwe plek. Ook daar zijn lieve mensen die voor hen zorgen. Dagelijks is er een locatiemanager aanwezig voor vragen, hulp en veiligheid.

We houden een kleine groep van vier mensen over in onze kerk. Eén familie (moeder en twee kinderen) is nog in Oekraïne om benodigde papieren in orde te maken. Zodra zij weer naar Nederland komen zullen ook zij een kamer toegewezen krijgen bij de rest van onze Oekraïeners. Een andere oudere dame wacht op ondersteuning bij het regelen van vervangende reisdocumenten en hulp bij het vervoer naar Oekraïne. Zij zal naar verwachting eind mei met de bus naar de Oekraïense grens reizen. Haar familie in Polen zal haar helpen bij de doorreis naar haar thuis waar haar man op haar wacht.

Vrijdag 14 april jl. hebben we nog met elkaar stil gestaan bij het moment dat de bus voorreed en we de mensen ontmoette om te troosten en een veilige plek te bieden. Onze liefde en hulp is door onze gasten gezien. En daar willen we als team ook onze gemeenteleden voor bedanken. In een jaar is er zoveel gebeurd en hebben we zoveel met elkaar georganiseerd, beleefd en zijn we van elkaar gaan houden.

Onze kerk is ook hun kerk geworden: een veilig, gezellig en druk thuis.

Dankjewel Kom en Zie voor jullie liefdevolle, helpende hart!

Blijf alsjeblieft de mensen zegenen met de gelukwensen van Jezus. Dat God hen mag zegenen met vrede en vrijheid. 

André, David M., Bauke & Daniëlle

Annelies J., Marian, Marga, Cynthia & Rianne

Dankbaarheid

De gemeente Rotterdam kijkt in de hele stad naar gebouwen die nu leegstaan, bijvoorbeeld leegstaande panden van de gemeente die zij kunnen verbouwen tot woonruimte voor Oekraïense vluchtelingen. Belangrijk is dat mensen een eigen ruimte hebben en zelf kunnen koken. Afgelopen week zijn er zeven mensen verhuisd vanuit onze opvang naar een nieuwe opvanglocatie. Een locatie waar een kamer werd toegewezen met daglicht, ruimte en privacy. Voor ieder persoon een oplossing op maat. Voor de één een kamer voor één persoon en voor een gezin een kamer met drie bedden. De overige dames wilden graag bij elkaar blijven. Per toeval was daar ook nog een hereniging met een zusje die onlangs uit Oekraïne naar Nederland is gekomen. Zij slapen nu op een vierpersoonskamer.

We zijn onder de indruk van de vriendelijke ontvangst en zorg van de locatiemanagers. We hebben "onze" mensen met een gerust hart mogen overdragen. En daar zijn we God dankbaar voor.

En de mensen zelf zijn eveneens dankbaar. Eén van de dames deelde haar geluk en vertelde over het wakker worden door zonlicht en vogels die zingen. Dit zegt volgens ons genoeg dat deze volgende fase een stap voorwaarts naar de toekomst voor hen is.

We blijven contact met elkaar houden en uiteraard is iedereen altijd van harte welkom om op bezoek te komen op de Gerdesiaweg. In ieder geval zullen we komende maand nog eens bij elkaar komen voor een groot afscheidsfeest.

Mocht je zelf ook contact willen zoeken of een kaartje willen sturen. Vraag gerust naar adresgegevens via oekraine@komenzie.nl. 

En laten we hun blijven zegenen in de omstandigheden en bidden dat ze God steeds beter zullen leren kennen. Amen.

UPDATE #  maart 2023

Afgelopen zondag hebben we afscheid genomen van de familie Kondakova. Maandagnacht ontvingen we bericht dat oma, mama en de kinderen veilig zijn aangekomen in Oekraïne. 

Het was een spannende en intensieve reis voor hen. We houden contact met hen en blijven voortdurend voor hen bidden. Ook andere mensen binnen de groep zullen binnenkort verhuizen naar nieuwe woonruimte. De komende periode zullen we gefaseerd afschalen binnen de opvang van onze gasten. 

In het voorjaar en komende zomer zullen mensen verhuizen naar nieuwe woonruimte, die in nauw overleg met de gemeente Rotterdam voor hen beschikbaar wordt gesteld. We willen met elkaar een zo goed mogelijke oplossing vinden in passende woonruimte. Werk, school, leeftijd en gezondheid spelen hierbij een grote rol. 

Een roerige tijd. Bid met ons mee dat de mensen de rust bewaren. Voor zolang zij in Nederland zijn mogen wij hun begeleiden in het maken van de beste keuzes voor nu en in de toekomst. 

Soms vraagt dit om hele praktische zaken. Zo zijn wij op zoek naar een fietsstoeltje voor een Oekraïense peuter. Mocht je een stoeltje in de berging hebben staan, dan horen we dit graag. 

Fantastisch als we de fiets van mama in orde kunnen maken en zij flexibel is in vervoer met haar zoontje. 

Stuur een berichtje naar oekraine@komenzie.nl. Dank!

UPDATE # februari 2023