banner back.jpg
land_edited.png
IN ACTIE VOOR
OEKRAINE.png

UPDATE # november 2022

SINTERKLAASFEEST

Zaterdag 3 december vieren we samen met onze Oekraïnse gasten het Sinterklaasfeest.

We vieren de verjaardag van de Sint met Oud Hollandse spelletjes, muziek en zullen smullen van strooigoed. Vindt je het leuk om deze middag mee te vieren geef je dan op via oekraine@komenzie.nl.

Een feestelijke middag voor jong en oud in Kom en Zie, vanaf 15:00 uur tot 18:00 uur. 

Gezellig als je erbij bent!

879eb3e3-fac8-4b71-9618-4d6745d90170.jpg

UPDATE # oktober 2022

UPDATE # oktober 2022

De verwachting was zo anders….
Een half jaar, maximaal… en dan kunnen we weer terug.

De winter staat voor de deur, raketaanvallen nemen toe, ook in gebieden die een paar maanden geleden nog gevrijwaard waren van geweld.
De infrastructuur wordt langzaam maar zeker vernietigd. Gas, elektriciteit, watervoorziening zijn in delen van Oekraïne niet meer voorradig.

En dat terwijl we met mensen aan het praten zijn over de toekomst, hun toekomst.
Hoe lang kunnen we op deze manier nog doorgaan? Voor hen allereerst, maar ook voor onszelf.
Mensen moeten naar de dokter, ziekenhuis, tandarts. Gelukkig kunnen een aantal van onze gasten dit zelf, maar niet iedereen. Een aantal hebben nog steeds onze hulp nodig.
De komende tijd gaan we daar fors op inzetten, het vergroten van de zelfstandigheid van de groep.
Meer zorg voor elkaar, minder afhankelijk van ons.
De verschillen zijn groot, onze cultuur en hun cultuur, maar ook binnen de groep zijn de verschillen groot.
De onzekerheid hoe het gaat in Oekraïne, soms de directe gevaren waar geliefden van onze gasten in verkeren.
‘Gelukkig, ze leven nog’ , horen we dan.
Genoeg dingen waar we voor kunnen bidden. Wat fijn dat we dit als gemeente met elkaar dagelijks in gebed mogen brengen, ook voor onze gasten individueel.
Er komen een paar kleine aanpassingen, de buitenkeuken kunnen we binnenkort niet meer gebruiken, daarvoor wordt een keuken in de tuinkelder geïnstalleerd. 
We zullen zeer binnenkort alle wijzigingen doorgeven.
Blijft u meebidden?

UPDATE # september 2022

Het is bijna een half jaar geleden dat de bus voorreed met onze Oekraïense gasten.

Ze hadden dagen in de bus gezeten, niet wetende waar ze precies terecht zouden komen.

In de bus hadden ze van pastor Archil wel gehoord dat ze in een kerk onderdak zouden krijgen, maar hoe, wat, hoelang was onbekend. Het betekent wat om huis en haard, geliefden, vertrouwde omgeving te verlaten. Dan voel je je echt onveilig. Ook wij hoorden pas enkele dagen van tevoren dat er moeders, oma’s met kinderen zouden komen.

Veel werk was al verzet door vele vrijwilligers.

 

We hadden ons zo goed mogelijk voorbereid, een lijst met wat wel te doen en wat vooral niet te doen hadden we met elkaar doorgenomen. Veel vrijwilligers waren ingeschakeld, tot en met beveiligers toe. Soms een onbevredigend gevoel als je alleen maar buiten loopt op te letten en er gebeurt niets. Door onze gasten werd het wel gewaardeerd, ze ervaarden dat wij hun veiligheid heel serieus namen. Inschrijvingen werden geregeld, ter plaatse, dankzij de bemiddeling van een lieve zuster. Het zorgsysteem in Oekraïne functioneert heel anders dan hier en dat gaf af en toe de nodige consternatie. Gelukkig konden we een avond beleggen waarin twee medici uit ons midden uitleg kwamen geven hoe in Nederland de zorg is georganiseerd.

 

En hoe is de situatie nu na bijna een half jaar?

Verjaardagen worden gevierd, kinderen gaan naar school, diverse dames zijn aan het werk.

Twee van onze gasten zijn zelfs alweer terug naar huis, weliswaar tegen alle adviezen in, maar de drang om terug te gaan was te groot. Het gaat goed met hen, wel spannend.

De onzekerheid blijft, neemt zelfs toe. De hoop, wens dat het maximaal een half jaar zou duren is in rook opgegaan.

Het gaat wel langer duren, maar hoe lang ?

Er zijn minder vrijwilligers nodig, maar voor dokters- en ziekenhuisbezoeken hebben we wel mensen nodig. Onze gasten zijn zelfstandiger, maar hebben ons nog wel nodig op bepaalde gebieden. Voor ons en voor hen een uitdaging om deze zelfstandigheid te vergroten. Voor heel gerichte activiteiten is het fijn om vrijwilligers te kunnen inschakelen. Bij voorbeeld taalmaatje, huiswerkbegeleiding, schilderen, soms moeten er wat klusjes worden gedaan (klik hier voor meer info)….

 

Heel fijn dat vele gemeenteleden ook bidden voor onze gasten. Kaartjes met namen zijn beschikbaar gesteld en velen van u hebben een kaartje opgehaald en bidden dagelijks voor een van onze gasten.

 

We zijn aan het brainstormen over de toekomst...

Wat willen onze gasten zelf, hoe lang houden ze het vol in onze ruimten, slaapzalen.

We zijn met iedereen gesprekken aan het voeren.

Ook hebben we contact met mensen van de gemeente Rotterdam. Wat zijn de vooruitzichten? Wat kan de gemeente Rotterdam doen? Welk landelijk beleid wordt gevoerd voor de langere termijn?  Veel vragen en onduidelijkheden, voor ons, maar zeker voor onze gasten.

Blijft u meebidden? Uiteraard zijn we beschikbaar als u vragen heeft.

Hartelijke groet,

Het Projectmanagementteam

André, David, Bauke & Daniëlle

Oekraïnse samenkomst

Elke zaterdagmiddag om 13:00 uur is er in de onze gemeente een Oekraïense samenkomst. In deze dienst wordt er gebeden en gestreden voor de broeders en zusters in Oekraïne, en je wordt bemoedigd door het Woord van God die gebracht wordt door Pastor Maxime en Pastor Lydiia. Tijdens de dienst is er ook tijd van aanbidding. 

Ken je wellicht Oekraïeners die op zoek zijn naar een kerk, of die graag bemoedigd willen worden nodig hen uit op zaterdagmiddag vanaf 13:00 uur. 

Поделитесь сообщением как можно больше:

Субботний полдень ​​в 13:00 проходит украинская церковная служба в пятидесятнической церкви Приезжайте и посмотрите Роттердам Gerdesiaweg 492. На этом служении вы будете молиться и сражаться за братьев и сестер в Украине, и вас ободрит Слово Божье, переданное пастором Максим и пастор Лидия. Во время службы также есть время для поклонения.

Возможно, вы знаете украинцев, которые ищут церковь, или которые хотели бы получить поддержку, приглашайте их по Субботний полдень  после 13:00.

Schermafbeelding 2022-09-29 om 13.36.41.png
Schermafbeelding 2022-09-19 om 22.37.45.png

Pastor Maxim & Pastor Lydiia

Пастор Максим и Пастор Лидия

Conferentie   1 oktober 2022

GEBEDSKAARTEN

We hopen dat je geraakt en bewogen bent door de situatie van onze gasten uit Oekraïne. 

Bij de infobalie zijn gebedskaarten beschikbaar.

Gebedskaarten van onze gasten, speciaal voor jou. Gebed helpt!

KIDSCHURCH