banner back.jpg
land_edited.png
IN ACTIE VOOR
OEKRAINE.png

“Moge de HEER een burcht zijn voor de verdrukte,  

een burcht in tijden van nood” 

Psalm 9:10 NBV

Wat gaan we doen? 

We willen graag een groep van  Oekraïense vluchtelingen opvangen in ons kerkgebouw (maximaal 28 vrouwen en kinderen en maximaal 8 mannen). We gaan hiervoor de kelderverdieping van het kerkgebouw beschikbaar stellen en de Tuinkelder voor de duur van in eerste instantie circa 6 maanden. Geen kale crisisopvang met veldbedjes, maar een warme schuilplaats met zoveel mogelijk een huiselijke sfeer. 

 

We zijn nagenoeg klaar met de voorbereidingen!

Binnen twee weken na de start hebben we ons kerkgebouw aangepast. De kinderdienstzalen zijn uitgeruimd en schoongemaakt en zijn ingericht als slaapzaal (zie de foto's hieronder). Zaterdag 26 maart zijn de bedden en kasten geleverd en in elkaar gezet. Er zijn nooddouches geplaatst, elektra, watervoorzieningen en ventilatie zijn aangepast. Er is een buitenkeuken gerealiseerd. En ook de veiligheidsregio en GHOR hebben een officiële inspectie gedaan.

 

Wanneer komen ze?

De verwachting is dat de vluchtelingen rond 15 april aankomen. We willen met spoed  op 8, 9 en 10 april goederen inzamelen die meegaan met de bus die de vluchtelingen ophaalt vanuit een tentenkamp net buiten de zwaar belegerde stad Marioepol. Jouw hulp is hiervoor nodig! Lees hier meer over in update #3 hieronder.

Wat kun jij verder doen?

Allereerst is het belangrijk om dit in gebed te brengen. Bid voor de vluchtelingen die mogen gaan komen, dat ze veilig zullen aankomen. Bid ook voor de samenstelling van de groep. En bid ook dat God de hele voorbereiding, aankomst en het verblijf zal zegenen.

 

Als de vluchtelingen straks aankomen willen we hen graag de eerste twee weken volledig verzorgen. Dat betekent iedere dag ontbijt, lunch en avondeten. Ook willen we voor hen wassen en strijken en iedere dag de ruimtes schoon houden. We gaan ervan uit dat de groep binnen twee weken ook zelf zal gaan koken, opruimen en wassen. Belangrijk is ook dat er toezicht is, de eerste dagen zowel overdag als 's nacht. Ook zoeken we buddies die de vluchtelingen wegwijs willen maken, dus door met hen naar de supermarkt te gaan, het OV uit te leggen etc. De meesten spreken geen Engels, dus dat wordt vertalen met je telefoon!  

 

We zoeken doorlopend vrijwilligers, dus meld je aan via info@komenzie.nl

 

Hartelijke groeten,

Koen, Angela, Ron, Lenne, Bauke en André

UPDATE #3

UPDATE #3

Na het harde werken van afgelopen weken om onze benedenverdieping helemaal klaar te maken tot opvangruimte en het inzamelen van alle spullen die we daarbij nodig hebben, is de voorbereidingsfase van ons hulpproject ‘In actie voor Oekraïne’ inmiddels zo goed als afgerond.

Na al het rennen en vliegen, leek het misschien even of we sinds afgelopen weekend stilstonden. De afgelopen dagen zijn we echter druk in de weer geweest om een passende groep te vinden die we mogen opvangen.

Via onze samenwerking met Pinkstergemeente De Banier in Amelo en de pastor Archil van Oekraiense gemeente die daar verblijft, zijn we in contact gekomen met een groep mensen van een bevriende gemeente van pastor Archil in Marioepol, een zwaar getroffen havenstad die al weken onder vuur ligt. Het is deze mensen gelukt om op eigen kracht de stad te ontvluchten naar een nabij gelegen plaats. Zij verblijvend daar nu in een tentenkamp.

Wij willen nu samen met De Banier en een aantal andere kerken regelen dat deze groep mensen zo snel en veilig mogelijk naar ons toe kan komen. Dit willen we als volgt doen:

 1. Met een bus die volgeladen is met hulpgoederen rijden we vanuit Nederland naar de grens met de Oekraïne. In Marioepol is door de wekenlange belegering van de stad namelijk een schrijnend tekort aan feitelijk alles. Wij willen daarom zo veel mogelijk voeding en allerlei spullen die noodzakelijk zijn voor de dagelijkse levensbehoefte naar het tentenkamp brengen.

 2. Omdat het te riskant is om naar Marioepol te rijden, regelen we in samenwerking met onze lokale contacten in de Oekraïne een aparte bus die de mensen vanuit hun schuilplaats net buiten Marioepol naar de grens met Polen brengt. 

 3. Bij de grens worden de hulpgoederen overgeladen op de bus uit Marioepol en stappen de mensen over op onze bus. Beide bussen rijden vervolgens weer terug naar waar ze vandaan kwamen.

Het is de bedoeling om tot en met aanstaande zondag  10 april de hulpgoederen in te zamelen in de kerk (zie onderaan voor de lijst met benodigde hulpgoederen). Andere kerken, waaronder Nehemia Zwijndrecht en onze zustergemeenten Kom en Zie Capelle en De Nieuwe Weg, doen dat ook in hun eigen kerkgebouwen.

Deze goederen worden vervolgens met een vrachtwagen naar het busbedrijf in Overijssel gebracht. Begin volgende week moeten de spullen dan aankomen in de Oekraïne en de mensen daar worden opgehaald.

Hiermee komt ons project in een nieuwe fase, waarbij we opnieuw een beroep op jullie doen om dit mogelijk te maken:

 • Zouden jullie zoveel mogelijk van de volgende goederen van onderstaande lijst naar de kerk willen brengen? Dit kan op vrijdag en zaterdag 8 en 9 april van 9:30 tot 15:30 en zondag 10 april van 9:00 tot 14:00 uur (let op: zondag is de kerk moeilijker bereikbaar i.v.m. de marathon).

 • De kosten van bus die van Nederland naar de Oekraïne rijdt, bedragen normaal €7.000 euro, maar wordt grotendeels gesponsord door het busbedrijf waardoor nog een bedrag van €2.000 euro bijgelegd moet worden door de kerken.

 • De kosten van de bus van de grens naar Marioepol en terug bedragen zo’n €2.500. Nog in te zamelen door de kerken.

De opbrengst van de eerdere collecte is grotendeels uitgegeven. Jullie giften blijven daarom hard nodig. Alle giften die voor de Oekraïne binnenkomen, zullen ook gegarandeerd voor dat doel worden gebruikt!

Ontzettend bedankt alvast voor jullie inzet, goederen en financiële bijdrage om ook alles wat in deze nieuwe fase weer nodig is met elkaar bijeen te brengen en mogelijk te maken!

INZAMELING / DONATIE

Inzameling voor goederentransport naar Marioepol

We gaan noodhulp verlenen aan mensen die gevlucht zijn uit de belegerde en zwaar getroffen stad Marioepol. De spullen zijn bedoeld voor de mensen die in een tentenkamp net buiten Marioepol verblijven. In feite zijn dus naast onderstaande items alle spullen die je ook zou meenemen als je gaat kamperen welkom.

Lijst van hulpgoederen

Gedroogd en houdbaar voedsel, zoals:

 • Blikvoedsel

 • Granen

 • Suiker

 • Thee

 • Stoofpot

 

Basisartikelen voor persoonlijke hygiëne, zoals:

 • Shampoo

 • Tandpasta en tandenborstels

 • Luiers in alle maten zijn welkom, maar vooral maat 4, 5 en 6

 • Maandverband etc.

 

Textiel:

 • Sokken en onderbroeken

 • Zware grote dekens, kussens

 

Overig:

 • Voor kinderen, kleurboeken, potloden, albums, spelletjes

 • Kampeerbedjes

 • Luchtbedden

Zouden jullie zoveel mogelijk van de volgende goederen van onderstaande lijst naar de kerk willen brengen? Dit kan in de tuinkleder (via het trapje naast het hek) op vrijdag en zaterdag 8 en 9 april van 9:30 tot 15:30 uur en zondag 10 april van 9:00 tot 14:00 uur (let op: zondag is de kerk moeilijker bereikbaar i.v.m. de marathon).

Voor vragen of opmerkingen over

inzameling/ donatie, kun je contact opnemen via e-mail: info@komenzie.nl

RESULTAAT

IN ACTIE

MAKING OF