top of page
Kopie van Make Room (3889 x 1080 px) (3).jpg

Vasten: wat, waarom en hoe?

Waarom vasten?
Vasten is een manier om je te richten op God en om dichterbij Hem te komen. Door te vasten zeg je eigenlijk: ‘Ik ben afhankelijk van U en heb U meer nodig dat wat dan ook, zelfs meer dan mijn eten.’ Door tijdelijk niet of minder te eten richt je je op die manier meer dan normaal op God, op Zijn wil en wat Hij tegen je wil zeggen. De vensters van onze uiterlijke zintuigen gaan dicht en we richten ons op God met onze innerlijke zintuigen. Daardoor ervaren we sterker Gods aanwezigheid in ons leven en komen we dichter bij Gods vaderhart. Dat is het doel! Het is enorm krachtig want vanuit gods vaderhart ontvangen we kracht, geestelijk inzicht, en leren we te bidden naar Zijn wil. Jezus zegt dan ook dat de Vader vasten beloont als je het vanuit een oprechte motivatie doet (Mat. 6:16-18).

Wat is vasten?
Vasten is je onthouden van voedsel voor een geestelijk doel. We spreken er misschien niet zo veel over, maar in de Bijbel komt vasten heel vaak voor. In de Bijbel gaat het bij vasten altijd om niet of minder eten. Ook Jezus vastte door niet te eten (maar liefst 40 dagen) en Hij zei dat Zijn discipelen zouden vasten wanneer Hij niet meer bij hen was (Mat. 9:14-17). Ook in de Bergrede, de eerste toespraak van Jezus, noemt Hij vasten zelfs als één van de drie dingen die Hij (naast bidden en geven) van Zijn volgelingen vraagt om te doen zonder dat iemand (behalve God) dat ziet. Dat geldt dus ook voor ons. Vasten is dan ook een geweldig middel dat God ons heeft gegeven om Hem beter te leren kennen en eigenlijk iets heel gewoons in het leven van een volgeling van Jezus.

Wat? Niet eten?!
Misschien is vasten nieuw voor je en klinkt het wel heel radicaal. Zeker wanneer je er nog niet zoveel over gehoord hebt. Beginnen met vasten of daarin een volgende stap zetten kan dan ook best iets spannends zijn waar je tegenop kunt zien. Dat is niet erg en hebben de meeste mensen. Zeker de eerste keer dat je een dag gaat vasten, kan best spannend zijn! Misschien kun je beginnen om er eens over na te denken, ervoor te bidden en er met anderen over te praten hoe zij het doen. Kijk ook wat voor jou haalbaar is qua gezondheid, in combinatie met je werk of andere taken en met hoeveel ervaring je al hebt met vasten.

 

Op welke manier kan ik vasten?

Je kunt vasten door één of meerdere dagen niet te eten of door bijvoorbeeld bepaalde maaltijden over te slaan. Bepaal van tevoren voor jezelf op welke dagen je vast of welke maaltijden je wil overslaan. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om Daniëlvasten te doen, waarbij je alleen fruit, groente en noten eet. Of dat je meedoet door geen koffie te drinken en lekkere dingen te laten staan. Er zijn dus best wat verschillende manieren waarop je mee kunt doen.

Een paar tips

  • Als je besluit om één of meerdere dagen te gaan vasten, dan een paar tips:

  • Drink véél water en drink ook ’s avonds één of twee glazen water extra.

  • Stop één of twee dagen voordat je gaat vasten al met koffie drinken (dat voorkomt hoofdpijn).

  • Als je toch een beetje hoofdpijn, buikpijn of een hongergevoel krijgt, is dat niet erg (je lichaam reageert erop dat het geen eten krijgt).

  • Bepaal vooraf hoe je gaat vasten, zodat je tijdens de week je echt kunt richten op God (en minder bezig bent met de vorm). Het doel is immers om je op Hem te richten!


 

bottom of page